221B DERGİ “Yıl Dökümü”: Halis Dokgöz’ün 2022 Seçkisi

221B DERGİ “Yıl Dökümü”: Halis Dokgöz’ün 2022 Seçkisi

Çoğumuzun hemfikir olduğu üzere 2022 çok zor bir yıldı. Ekonomik kriz, sıradanlaşan şiddet ve suç iklimi, hukuksuzluklar, siyasi krizler… Pek çoğumuz bu boğucu atmosferde kitaplara, filmlere, dizilere, tiyatro oyunlarına, dost sohbetlerine, kültür sanat etkinliklerine sığındık.
221B yazarlarına 2022’de okuduklarını, izlediklerini, ürettiklerini değerlendirmelerini istedik. Elbette 2023’e dair beklentilerini de sorduk…

Konuğumuz, 221B’deki adli tıp/adli bilimler yazıları ilgiyle takip edilen Prof. Dr. Halis Dokgöz…

2022, bir yazar olarak nasıl geçti sizin için? Neler yaptınız, nelerle meşgul oldunuz?

2022, yazmaktan çok çizmekle ve okumakla geçti diyebilirim. BirGün gazetesinde “Metafor” çizimlerini keyifle sürdürdüm. 2023 yılı projelerim için altyapı çalışmalarıyla uğraştım. 2022, yazmaktan daha çok çizgili bir yıl oldu benim için…

2022’de bir okur olarak en sevdiğiniz yerli ve çeviri kitaplar hangileri oldu?

Mary Shelley’nin 1818’de genç yaşta yazdığı Frankenstein ya da Modern Prometheus kitabını büyük bir keyifle yeniden okudum. Polisiye meraklısı olup da okumayan varsa mutlaka okunmasını öneriyorum, yeniden ve yeniden…

İhsan Oktay Anar’ın yazdığı ve İlban Ertem’in muhteşem çizgileriyle hayat bulduğu romanı Puslu Kıtalar Atlası tablo gibi çizimlerle başka bir yolculuk yaptırıyor. Henning Mankell’in Kurt Wallender serisi, Colin Dexter’ın Başkomiser Morse serisinden Woodstock’a Son Otobüs, Andrea Camilleri’nin Komiser Montalbano serisi, Suat Duman’dan Rakun ve Ahmet Büke’den Deli İbram Divanı ilk aklıma gelenler…

2022’de izlediğiniz ve önermek istediğiniz dizi ve filmler nelerdir?

Özellikle dijital platformlarda o kadar çok film ve dizi izledim ki toksik dozu aştım sanırım. Önerilebilecek dizi yine de Dahmer diye düşünüyorum. Katilin kim olduğuna yönelik polisiye bilmece türlerden daha çok arka planı ve neden sonuç ilişkisini ve dönemi yansıtan eserleri daha çok seviyorum. Kalıp olacak ama “Polisiye sadece polisiye değildir,” diyenlerdenim. Dahmer dizisinde psikoloji kadar arka plan da çok güçlü…

İspanyol Contratiempo ve Kuzey Avrupa polisiyeleri bu aralar tek geçerim. Bu arada birkaç bölüm izleyip bıraktığım çok dizi var ama isimlerini vermeyeyim…

2023 için yeni kitaplarınız, projeleriniz, planlarınız nelerdir?

2023 için “Siber Suçlar” konusunda bilimsel bir kitabın editörlüğünü yapıyorum, umarım başarırız. Ayrıca popüler adli tıp/adli bilimler yazılarımı kitap haline getirme projemiz var. Hem yazılar hem de karikatürlerimle ilgili başka projeler var, bakalım ne kadarı hayata geçecek!

Son yıllarda okuduğunuz/izlediğiniz polisiye işler arasında 221B okurları da mutlaka bu esere zaman ayırmalı diye düşündükleriniz hangi eserler olur?

221B okurları için Andrea Camilleri ve Henning Mankell’i şiddetle öneriyorum. Bu yazarları okuduklarında, “Bir kitap okudum hayatım değişti,” sözü hayata geçecek diye düşünüyorum.

2023’e dair 221B okurları için dileklerinizi, beklentilerinizi öğrenmek isteriz…

“Olmaz olmaz deme olmaz olmaz” sözünün geçerli olduğu bu post-truth ve/veya yeni ortaçağda şaşırmayalım, daha çok yazalım, daha çok çizelim ve üreterek birlikteliklerimizi geleceğe yönlendirdiğimiz bir yıl olsun…